måndag 7 juli 2014

Svampsjukdomar och elände!


Juni blev en tuff månad för växtligheten! På nätterna kröp graderna ner mot fyra plus och det var inte populärt hos pumpor och bönor…I grönsakslandet har det stått helt stilla i flera veckor, outhärdligt för en trädgårdsmästare! Och sen kom dråpslaget…ett förmodat angrepp av potatisbladmögel på våra fina tomatplantor! Vi som precis hade börjat skörda stora fina röda tomater - vi fick helt enkelt riva ut alltihop.
All sjukdom och missväxt har fått oss till att ta till andra metoder än vanligt. Sörjan ni ser ovan är vallörtsblad som legat i blöt i en dryg vecka, sannerligen illaluktande men bra för tomater! Ni har kanske hört talas om att man kan gödsla med nässelvatten? Det går även att använda andra blad för olika syften:
Åkerfräken innehåller mycket kisel och kan därför förebygga svampangrepp
Vallört har fosfor och hjälper växterna att ta upp mer näring och är bra för fruktsättningen
Nässlor innehåller mycket järn och kalcium. Gör att växterna växer sig starkare.
Späd ut sörjan med en del mot tio innan du vattnar ut till behövande plantor.


I växthuset blir det nu en himla massa gurkor istället, och förmodligen en och en annan primör. Det ska nog bli bra det också!
Och nu har ju värmen kommit och bönorna ser genast piggare ut, hoppas bara att pumporna sätter fart de med.

I veckan kan vi se fram emot årets höjdpunkt: Rosdagarna! Eftersom vintern var mild så har vi nu mer knopp än på länge, och i det här vädret slår de ut nu en för en, och doften är ljuvlig!
Har ni vägarna förbi så vill vi slå ett slag för höhässjningen på torsdag ( om vädret håller i sig). Då kommer Conny och hans häst och hjälper oss med hässjningen. Ta med picknicken eller pass på att prova!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar