tisdag 4 februari 2014

Den nyttiga och vackra grönkålenVi har låtit några grönkålsplantor få flytta in i växthuset under vintern i skydd för rådjuren. Annars är grönkålen väldigt köldtålig, och går att skörda av från landet trots snödrivor. Detta gäller i synnerhet den vanliga grönkålen, den rödbladiga brukar vara lite kinkigare…Den vanliga grönkålen går faktiskt att odla vidare på året efter, om de nu bara överlevt rådjurens härjningar, och kan vara en trevlig tillskott till den tidiga vårskörden. För oss som håller till så här långt norrut så gäller det ha såna små knep i väntan på första skörden.

Grönkålen är dessutom jättenyttig, den är rik på järn, c-vitamin, a-vitamin och e-vitamin. Det är en riktig antioxidant som anses skydda mot cancer och är bra mot inflammationer.

Grönkål är ett måste i vårt grönsaksland. Det är en av de mest lättodlade kålsorterna av dem alla. Kål brukar ju annars vara utsatt för både klumprotsjuka och kållarver men grönkålen brukar klara sig från det mesta. Rent dekorativt är den också ett måste i grönsakslandet, se bara här på purpurkålen och malvans sköna harmoni från grönsakslandet 2008


Och pratar man grönkål, så måste man ju även nämna ett recept på grönkålschips! Mycket gott, och garanterat nyttigare än vissa andra chips…

Ingredienser
½  grönkålsplanta
12 msk olivolja
¼ tsk flingsalt

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Skölj grönkål, skär bort mittsjälken och låt torka.
2. Riv grönkålen i mindre bitar och ringla över olja och strö salt över. Massera sen in oljan och sprid sen ut bladen på en plåt. För att få chipsen extra krispiga - lägg dem inte för tätt. 
3. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills chipsen är krispiga


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar