fredag 28 februari 2014

Nu är växthuset igång



Nu har vi dragit igång värmen till växthuset. Lasses tomatsådder anlände i morse och har under dagen blivit skolade till egna krukor. Fröerna från Lindbloms dök upp i veckan, så morgonen gick åt till sådd av purjo, chili, kronärtskocka och jätteverbena.Och lite till...
Alla sådder utom jätteverbenan fick flytta in i växthuset, den behöver nämligen köldbehandlas för att gro (stratifieras) så det brättet ställde vi ut i snödrivan.



onsdag 26 februari 2014

Studenternas lotter börjar växa fram



De nya trädgårdsmästareleverna kom i mörkaste januari och har nu börjat bekanta  sig med Ockelbo. Vi på Wij brukar stå för den praktiska handledningen ute i trädgården för ettorna, och nu i slutet på februari har vi tjyvstartat vår kurs med att dra i gång skissandet på studentlotterna.



"En kulinarisk potager" är temat på årets lotter. Varje grupp har fått en växtfamilj att arbeta med och har nu i dagarna skissat fram sina lotter utifrån det. 





Namnet "potager" är  som det låter, franskt, och betyder ungefär "dekorativt grönsaksland".  Och vi tror väl att det kommer se ut ungefär så här när ni kommer och hälsar på oss i sommar!

fredag 21 februari 2014

Snö och spirande plantor


Vi var precis på väg ut i vårvintern för att fota nyuppkomna snödroppar, när snön började singla ner. Men. Det är väl så det ska vara nu i februari här i Ockelbo. Ljuset har i alla fall återvänt och på Lasses fönsterbräda så har små tomatplantor spirat, så nog är vi på väg alltid!



Kanske har ni också sått era tomater? Det kniviga så här års är ju att hålla dem kompakta. Vi brukar snåla på värmen och alltid så de tidigaste sådderna på fönsterbrädan istället för i växthuset. Så länge de gror så behöver de flesta fröer endast lite väta och värme. Det är när de börjar sticka upp och sträcka sig mot fönsterrutan som det är dags att ställa dem svalare och ljusare. Då räcker inte fönstret till utan man får fjäska med växtbelysning. Har man ingen växtbelysning så gör man nog bäst i att vänta några veckor innan man sår, hellre lite mindre plantor än långa gängliga.  



måndag 17 februari 2014

En trevlig överraskning i källaren



Så här på vintern kan man bli ovanligt glad när man bestämmer sig för att kolla in läget i jordkällaren. Bakom alla backar med dahliaknölar som vi förvarar frostfritt under vintern tittar en liten glädjande bekantskap fram. Och det är den där drivcikorian som vi vid det här laget glömt bort att vi grävde upp i höstas. Denna milda vinter har påverkat temperaturen i jordkällaren och gjort att cikoriarötterna påbörjat sin tillväxt. I år har cikorian fått en mycket fin start, men den ska få en ännu finare avslutning...Från och med nu kommer vi ta fram cirokiakrukorna och ställa dem varmt men fortsatt mörkt.... och kanske tillsätta lite vatten. Därefter väntar vi i ett par veckor innan vi skördar toppiga, blekta salladscikorior redo att avnjutas i köket. 



lördag 15 februari 2014

En gulddag att så tomater på


Livet leker. Månen står i lejonets tecken, ymnigt snöfall och damerna tog just guld i OS-stafetten. Perfekt dag till att så de första tomaterna. Frön sprids ut på en lätt tillplattad och sedan genomvattnad jord. Ett luckert skikt sållas över och täcker fröna. Med plastfolie över genomfuktas också ytjorden underifrån. Sålådan ställs på ca 20 grader. Och sorten heter 'Selandia'. Nu är det igång!

fredag 14 februari 2014

Spa för verktygen



Vi har i dagarna sorterat verktygen. Ett år i trädgården sliter på verktygen, så vi utnyttjar de här gråa dagarna till att fila på våra vapen…Vi har tvättat med vatten och såpa och filat till eggen. Sist penslar vi på med rå linolja. Välbehövligt för gamla trotjänare, och det blir både en och två lager innan träet är mättat. Om ni vill ge er på verktygen därhemma, se till att förvara linoljetrasor  i en aluminium hink p.g.a. lättantändligheten, alternativt dränka in dem i vatten innan de slängs.




Här ser ni Hasse i färd med att stryka på linoljan





 I år tänkte vi göra i ordning en hink med sand och rå linolja som man kan sticka spadarna i efter dagens jobb - det är lyx för en spade det!


torsdag 6 februari 2014

Årets första sådd



Spännande saker är på G inför trädgårdsmässan i mars..Planer smids och i dag blev det dags att provså. Inga var väl gladare än oss att få jorda ner sig lite och strössla frön så det stod härliga till. 







Så här ska det se ut i trädgårdsmästeriet!


tisdag 4 februari 2014

Den nyttiga och vackra grönkålen



Vi har låtit några grönkålsplantor få flytta in i växthuset under vintern i skydd för rådjuren. Annars är grönkålen väldigt köldtålig, och går att skörda av från landet trots snödrivor. Detta gäller i synnerhet den vanliga grönkålen, den rödbladiga brukar vara lite kinkigare…Den vanliga grönkålen går faktiskt att odla vidare på året efter, om de nu bara överlevt rådjurens härjningar, och kan vara en trevlig tillskott till den tidiga vårskörden. För oss som håller till så här långt norrut så gäller det ha såna små knep i väntan på första skörden.

Grönkålen är dessutom jättenyttig, den är rik på järn, c-vitamin, a-vitamin och e-vitamin. Det är en riktig antioxidant som anses skydda mot cancer och är bra mot inflammationer.

Grönkål är ett måste i vårt grönsaksland. Det är en av de mest lättodlade kålsorterna av dem alla. Kål brukar ju annars vara utsatt för både klumprotsjuka och kållarver men grönkålen brukar klara sig från det mesta. 



Rent dekorativt är den också ett måste i grönsakslandet, se bara här på purpurkålen och malvans sköna harmoni från grönsakslandet 2008


Och pratar man grönkål, så måste man ju även nämna ett recept på grönkålschips! Mycket gott, och garanterat nyttigare än vissa andra chips…

Ingredienser
½  grönkålsplanta
12 msk olivolja
¼ tsk flingsalt

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Skölj grönkål, skär bort mittsjälken och låt torka.
2. Riv grönkålen i mindre bitar och ringla över olja och strö salt över. Massera sen in oljan och sprid sen ut bladen på en plåt. För att få chipsen extra krispiga - lägg dem inte för tätt. 
3. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills chipsen är krispiga